Handla tryggt på nätet

Handla

Det finns tusentals olika webbshoppar att vända sig till för den som vill handla online. På nätet kan man beställa allt från köksartiklar, elektronik och kläder, till leksaker, hudvårdsprodukter, beställa tjänster och mycket mer. Marknaden är idag så stor att man till och med kan beställa saker från andra länder och inom utsatt tid få varorna levererade till ett ombud eller direkt till dörren. Populariteten växer för varje dag som går och fler människor använder sig av internet istället för att besöka fysiska affärer, men vad ska man tänka på när man handlar online och hur vet man att sidan man använder sig av är trygg?

Trots att det finns många seriösa sidor så finns det även oseriösa webbshoppar där kundens personliga uppgifter kan hamna i felaktiga händer eller där man inte får den vara som man har beställt. Genom att veta hur en trygg webbshop ska se ut kan du minimera risken för att råka ut för sådana saker. I listan nedan hittar du tips och råd om hur du bör tänka.

1. Använd dig bara av webbshoppar som du känner till eller som ser trovärdiga ut. Kontrollera att webbadressen verkligen går till det företag som du vill använda dig av och att det inte är någon bluffsida. Ett bra sätt att kontrollera detta är att göra en research och läsa recensioner från andra kunder.

2. Säkerställ att hemsidan har en SSL-kryptering. En SSL-kryptering är till för att säkerställa så att alla betalningsmetoder är trygga att använda sig av och så att t.ex. kreditkortsuppgifter inte hamnar hos obehöriga parter. Du kan säkerställa att en hemsida har en kryptering genom att titta i adressfältet i webbläsare. Om det finns ett hänglås framför adressen är sidan krypterad.

3. Gå alltid direkt in på hemsidan genom att själv skriva in adressen i fältet eller använda en sökmotor. Det finns ett flertal kriminella som väljer att skicka ut bluffmail eller utskick i förhoppning om att människor ska klicka sin in på dessa. Sidorna är påhittade och den information du skriver in kan bli kapad.

4. Offentliga datorer kan ha allt möjligt installerat på sig.Vill du handla online ska du försöka undvika publika datorer så mycket som möjligt. Alla datorer sparar information från sina användare, t.ex. genom cookies eller att lagra webbhistorik. Den person som använder datorn efter dig kan, med tillräckligt mycket kunskap, lyckas få tag på informationen från din beställning och använda dina kortuppgifter.

5. Det är lätt att lockas av riktigt låga priser och billig frakt eller gratis leveranser, men om något ser för bra ut för att vara sant, så kan det vara ett varningstecken. Alldeles för låga priser kan vara ett tecken på att produkterna har riktigt dålig kvalitet eller att hemsidan helt enkelt är förfalskad i hopp om att kunder ska lämna sina uppgifter och göra en beställning.