Handla tryggt på nätet

Handla

Det blir allt mer vanligt att handla sina produkter på nätet istället för att besöka en fysisk butik. Den moderna tekniken har gjort det möjligt för människor att, med hjälp av webbshoppar, handla hem precis vad som helst. Du kan beställa tjänster via nätet, boka in behandlingar och läkarbesök, köpa kläder, leksaker, elektronik och allt mellan himmel och jord. Visst är det bekvämt att kunna handla hemifrån den egna soffan, men det gäller att skydda sig och bara använda sidor som är helt säkra.

Hur ska man då veta om en hemsida är seriös att använda sig av? Det första som du bör titta på är hur hemsidan ser ut. Hur ser designen ut? Är den professionell och finns det möjlighet att komma i kontakt med en kundservice om du skulle behöva? Använd dig gärna av andra sajter för att se vad tidigare kunder har sagt. Genom omdömen och recensioner kan du få ut mycket information om hur bra en webbshopp är.

SSL-kryptering

En annan sak som snabbt kan avgöra om du har att göra med en seriös eller oseriös webbshopp är att titta på om det finns någon SSL-kryptering. Detta gör du genom att ta dig in på företagets hemsida och leta efter ett litet hänglås i fältet där du skriver in webbadressen. Hänglåset är ett tecken på att sidan är krypterad, vilket betyder att dina personliga och känsliga uppgifter är skyddade och inte kan hamna i felaktiga händer. Du bör aldrig handla via en hemsida som inte har en SSL-kryptering, eftersom det då finns risk för identitetskapning eller att någon får uppgifter om t.ex. ditt kreditkort.

Sekretess

Du vill naturligtvis kunna handla på nätet utan att det ska skyltas för mycket vad det är du har köpt. Om du t.ex. har handlat leksaker hos vuxen.se vill du troligtvis inte att detta står skrivet på förpackningen. Vuxen.se är en hemsida som riktar sig till människor över 18 år som är på jakt efter häftiga kläder eller stimulerande leksaker. Här kan du vara helt säker på att alla förpackningar är så diskreta som möjligt. Nu kanske detta inte är så viktigt om du handlar kläder, men att företaget behandlar sekretess på rätt sätt är viktigt oavsett vilket företag du använder dig av.

Betalningsmetoder

En seriös webbshop brukar se till att erbjuda sina kunder flera olika typer av betalningsmetoder. Med det sagt behöver det inte betyda att ett företag är oseriöst om bara en metod finns tillgänglig, men det kan vara bra att vara lite extra försiktig. Metoder som VISA, MasterCard och Qliro eller Klarna är vanligt förekommande. När företaget erbjuder flera betalningsmetoder visar de inte bara att de är seriösa, utan att de även vill att kunden själv ska få välja vad som passar bäst.