Att handla via ombud

Handla

Vid köp av vissa varor som nylanserade elektronikprodukter som bara säljs i USA, kan du behöva anlita ett ombud som är ett vidarebefordringsföretag. Dessa anlitas så att personer i andra länder ska komma åt varan innan den har lanserats i Sverige eller i det land man befinner sig. Ett exempel på ett sådant företag är Borderlinx.

Detta är egentligen inte så komplicerat. Det du gör är att uppge en amerikansk adress som då tillhör detta företag eller det företag du anlitar. Varorna skickas då till den adressen och sedan vidarebefordrar företaget varorna hem till dig i det land du bor i. Självklart betalar du företaget för detta. Det tar ut dels moms, tullar och frakt och dels betalar du en liten procent av köpesumman till dem. Du kan anlita ett sådant företag för alla möjliga varor, inte bara de som nyss lanserats, men om det rör sig om vanliga varor är det bättre att köpa dem individuellt då du slipper att betala mer avgifter än nödvändigt. Om du dock vill ha den senaste iPhone mobilen eller den senaste Mac-datorn så kan detta vara ett bra alternativ så att du slipper vänta i flera månader.

Låter detta säkert kan man fråga sig och är det lagligt? Jodå, bara du anlitar ett renommerat företag som ger dig bra villkor och som andra kunder anser vara seriösa. Förvisso kan saker och ting alltid hamna på villovägar men chansen är inte stor om du exempelvis handlar med Borderlinx som har ett gott rykte. De ser till att alla avgifter betalas så det är som att handla direkt från dem.