Villkor för handel över gränsern

Handla

Internet-handeln ökar stadigt år efter år och står för tillfället för över 5 % av alla konsumentköp. När den ökar vänder sig folk också till utländska sidor. De vanligaste länderna är Storbritannien, USA, Tyskland och Kina, i alla fall för svenskar. Man kan hitta billigare saker och även andra varianter av produkter som kanske inte finns hemma. Här följer villkoren när du handlar över gränserna.

Handel inom EU
Inom EU-länderna är det fritt fram att handla utan att betala tullar. Det finns ett gemensamt minimiskydd för dig som konsument och man har ångerrätt som gäller i åtminstone 14 dagar. Momsen betalas i det land där webbshoppen ligger men köper du för mer än 320 000 kronor per år så betalar du svensk moms. Momsen ska redan ligga i priset när du handlar, det kan inte läggas till i efterhand. Du kan också välja att betala med olika valutor såsom SEK, EUR och GBP, vilket kan gynna dig som konsument då du kan vinna några extra kronor.

Utanför EU
Handlar du varor utanför EU:s gränser tillkommer svensk moms som ska betalas efterhand. Du måste även betala tullavgifter och dessa kan variera beroende på vilken vara du köper. Det kan vara allt från 2,7 % till 14 % på t.ex. videokameror. Kläder och skor kostar mycket lite i tull men kolla upp på Tullverket vad som gäller. Om paketets värde och frakten understiger 1500 SEK så slipper du betala tull, för man beräknar nämligen tullen på innehållets värde samt frakten. Till detta beräknas sedan momsen och man betalar också en tulladministrationsavgift till fraktbolaget. Om det är Posten ligger den avgiften på ca 100 SEK. Tänk på att när man köper från USA så lägger de på sales tax, vilket räknas av i korgen när du köper varan.