Finns det nackdelar med att köpa varor på nätet?

Handla

Precis som med allt möjligt finns det naturligtvis också nackdelar när man handlar varor. Så även online. Att handla på nätet innebär för det mesta fördelar men det finns också några negativa aspekter att ta upp. Här följer några av dem.

Borttappade paket
Den allra största nackdelen med näthandel är att budfirmorna eller Posten ofta tappar bort paket på ett eller annat sätt. Speciellt i rea-tider kan man få vänta flera veckor på sina varor om man ens får hem dem överhuvudtaget. Posten har fått stor kritik med att varor stjäls eller försvinner och då har man betalat för något och slängt pengarna i sjön. Nu har visserligen olika betaltjänster vetskap om detta och köper man på faktura har man möjlighet att pausa fakturan om man mot förmodan inte skulle ha fått sina paket ännu. Har man dock betalat med kort, måste man kontakta företaget man köpt varan från och göra en reklamation och det kan vara lite jobbigt och ta en del tid.

Kolla upp hemsidans rykte och ”trygg e-handels-loggan”
Det finns miljoner hemsidor på internet som säljer allt möjligt och de flesta av dem är naturligtvis seriösa. Men det finns också ett fåtal som lurar kunder och där varan aldrig kommer fram. När man sedan försöker ringa kundtjänst finns det ingen kontaktinformation eller kundtjänst. Kolla gärna upp omdömen av olika hemsidor på nätet och läs kundernas kommentarer. Det finns också nätsidor som håller koll på webbshoparna och listar de bästa. Price Runner är ett sådant exempel som både listar hemsidornas recensioner samt var du kan hitta din vara till det billigaste priset. Kolla också upp att hemsidan har certifieringen trygg e-handel, för då brukar det innebära att det är en seriös hemsida.

Fel storlek eller defekta varor
Precis som det är skönt att köpa en vara utan några fläckar, så finns det också varor som kommer fram i ett skick man inte för väntat sig. Ofta handlar det om att varan såg helt annorlunda ut på hemsidans fotografier eller att storlekarna inte passar alls när man får hem sina kläder. Som sagt, de flesta hemsidor erbjuder bytesrätt gratis och retur utan problem, men om man skulle ha köpt varan från ett land långt bortifrån så kan det vara lite komplicerat att skicka tillbaka med frakt och andra avgifter som kommer till.